top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverrimkekoper

Een vrije neusadem: waarom en hoe?

Bijgewerkt op: 28 mrt.

Bij aanhoudende klachten is het aan te raden een arts te raadplegen.Een eeuwenoude methode


Ik weet nog goed dat ik als kind mijn opa zijn neus zag spoelen. Hij goot met een kannetje water met zout in zijn neus. Ik vond het toen vreemd, het beeld is me altijd bijgebleven. Maar nu ben ik al jaren fan van deze eeuwenoude methode om de neus te reinigen.


Ik had ieder jaar wel een paar keer last van flinke verkoudheid met vaak een keelontsteking als gevolg. Sinds ik iedere dag mijn neus en neusholten met een zout oplossing spoel, zijn die klachten met 90% afgenomen. Ik adem weer vrij en blij door mijn neus.


Voordelen van de neusademhaling


Wist je dat een neusademhaling een aantal fijne voordelen heeft? Het zorgt voor ontspanning, omdat het een buikademhaling stimuleert. Ook wordt de nervus vagus gestimuleerd tijdens een neusademhaling. Dit is een belangrijke zenuw van het parasympatische zenuwstelsel. Je lichaam en geest worden hier rustiger van.


En bij hyperventilatie is de neusademhaling behulpzaam. De mensen in mijn praktijk die te maken hebben met hyperventilatie, hebben meestal moeite om door de neus te ademen. Het vrijmaken van de neus is een tip die ik ze altijd mee geef. Een vrije neus is een basis voorwaarde voor een gezond adem patroon.


Een neusademhaling is gunstiger voor het lichaam dan ademen via de mond. Via de neus wordt de binnengekomen lucht gefilterd, verwarmd en bevochtigd. Luchtvervuiling en ziekteverwekkers worden door de filterhaartjes opgevangen en buiten je lichaam gehouden.


Wanneer je neus verstopt zit door verkoudheid, allergie of hooikoorts, ga je meer door de mond ademen. Vaak hangt dit samen met klachten aan de bijholten en is de kans op bijholteontsteking groter. Een neusspray kan dan tijdelijk verlichting geven, maar wanneer je die langer gebruikt kan het verslavend werken en kunnen de klachten verergeren.


Neus spoelen: zo doe je dat


De zoutoplossing waarmee we spoelen, per 100 ml water, 1 gram zout, heeft dezelfde zoutwaarde als je neusslijmvlies. Met een keramieken kannetje (neti pot) of kunststof neusdouche (zoals de Rhino horn) giet je het water met zout in het ene neusgat, terwijl je je hoofd iets schuin houdt. Door de natuurlijke druk spoelt het water door de neusholten en komt via het andere neusgat weer naar buiten. Wanneer je neus nog erg verstopt is, adem dan langzaam uit door de neus tijdens het spoelen.


Aangeraden door KNO artsen


Het spoelen van de neusholten kan (chronische) neusbijholteontsteking verlichten en wordt door KNO artsen aangeraden. Wanneer je veel in verwarmde of air geconditioneerde ruimtes vertoeft, of bij een wisselend klimaat, wordt de neus gauw droog. De balans van het neusslijmvlies raakt verstoord en dat kan de kans op infecties doen toenemen.


Door het spoelen van de neus met een zoutoplossing maak je niet alleen je neus vrij om gemakkelijker te ademen, maar reinig je hem ook van vuil deeltjes.  De koudere dagen, wanneer de verkoudheidsvirussen hun ronde doen, is een goed moment om te starten met deze zelfzorg methode.


Ook in het voorjaar, wanneer de pollen weer in de lucht zweven, is het handig om dagelijks te spoelen. Het hydrateert de neus, vermindert zwelling van de slijmvliezen en ondersteunt de afweer functie. Het spoelt slijm en pollen weg en het zoute water brengt het slijmvlies tot rust en in balans.


Net als tandenpoetsen


Wanneer je wilt oefenen meer door de neus te ademen is het nodig dat de neus enigszins vrij is. Een dagelijkse neus spoeling helpt hierbij. Je kunt het een paar keer per dag toepassen. Oefen met de neusademhaling wanneer je in rust bent. Tijdens een fysiek actieve bezigheid zal het lastiger zijn.


Het klinkt misschien wat onaangenaam, en het is de eerste keer even wennen, maar als je het eenmaal door hebt geeft het vooral een verfrissend gevoel. Lees van te voren goed de gebruiksaanwijzing en kies een vast moment om dagelijks je neus te spoelen. Dan wordt het net zo’n gewoonte als tanden poetsen. En wie weet, doen je kinderen en kleinkinderen je op een gegeven moment na.


Rimke Koper

AdemRuimte Coaching

30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page