top of page
Zoeken

Het bekken als basis: van gejaagd en onrustig naar stevig gegrond

Foto van schrijver: rimkekoperrimkekoper

Heb je moeite om te voelen? Zit je veel in je hoofd? Grote kans dat je niet in verbinding bent met je bekken. Je bent niet (volledig) aanwezig in het lichaam, niet gegrond. Je voelt je wellicht gejaagd en onrustig, bent veel aan het denken en je aandacht is naar buiten gericht, naar de mensen om je heen. Waarschijnlijk heb je ook moeite met je behoeften te voelen en je grenzen aan te geven.


Gejaagd en onrustig

Die onrust, gejaagdheid en gebrek aan gronding is een veel voorkomende klacht. Vaak is dit al lang gaande, en gaat het samen met grotere klachten: angst, paniek, burn-out, chronische pijn of hyperventilatie. Al dan niet in combinatie met diverse fysieke klachten zoals hoofdpijn, spierspanningen, darmklachten en slaap problemen.


In de lichaamsgerichte coaching sessies begeleid ik je om weer in contact te komen met je lijf. Stap voor stap leer je weer voelen, leer je met compassie aanwezig te zijn bij ongemak, en bouw je zo aan je eigen draagkracht en gevoel van veiligheid.


Gevoel van (on)veiligheid

Een belangrijk gebied hierbij is het onderlichaam en specifiek het bekken. Hier zit ons anker, het onderste chakra, onze verbinding met de aarde. Het bekken wordt wel de eerste ademruimte genoemd. Samen met je benen en voeten vormt het je onderlichaam, waar je je gronding kunt ervaren. Hier zit ook ons fundamentele gevoel van (on)veiligheid.


Contact maken met het bekken helpt ons gronden en stevig te staan. Onze seksuele energie en levensenergie huizen in het bekken. Bij vrouwen bevind zich hier de baarmoeder, een plek van diepe oer wijsheid en leven scheppende creatiekracht.


Wanneer je weer contact gaat maken met dit gebied, en een levende relatie opbouwt met je baarmoeder en je bekkengebied, kan dit een krachtige positieve impact hebben op je zelfvertrouwen, je gevoel van veiligheid en indirect op je algehele gezondheid. Het versterkt je gronding, helpt je om aanwezig te zijn in je lijf en in je eigen energie. Van daaruit kun je je innerlijk kompas weer voelen, en helder weten wat je wilt en wat goed voor je is.


Grenzen en stevig staan

In het moderne leven zijn we veel mentaal bezig, met het hoofd. We hebben niet geleerd om diep in ons lichaam aanwezig te zijn. Om voelend in verbinding te zijn met ons bekkengebied en de subtiele sensuele levensenergie die daar huist. En dat is zonde, want in het bekkengebied is zoveel moois te vinden. Vreugde, plezier, genieten, creativiteit, maar ook een authentieke kracht en helder bewustzijn van je grenzen.


Wanneer je aanwezig bent in je bekkengebied, zal je sterker staan en duidelijker weten welke keuzes in het leven wel en niet bij je passen. Je bent gegrond en staat daardoor steviger in je eigen energie. Zo is het makkelijker om dicht bij jezelf te blijven te midden van de uitdagingen van het leven. Energie van andere mensen komt minder snel binnen, wanneer jij stevig verankerd bent in je lijf.


Gratis oefening

Er zijn verschillende oefeningen die je kunnen helpen om weer dieper in contact te komen met het bekken. Contact maken met het bekken biedt een stevige basis voor ademwerk. Van hier uit is het makkelijker om een gezonde buikademhaling te oefenen en ontspanning te ervaren. Een eerste basis oefening die ik je wil aanbieden is de Bekkencirkel, een zachte geleide beweeg meditatie. Deze kun je direct bekijken via deze link.


De oefening is een fijne start van je dag, als basis voor andere (adem) oefeningen of als ontspannend tussendoortje gedurende je (werk)dag. Je kunt het (preventief) inzetten als je te maken hebt met spanningsklachten. Het is geschikt voor mensen met angst, stress, pijn, burn-out of (chronische) hyperventilatie klachten. Het helpt je contact maken met jouw anker, met jouw midden en het brengt rust in je hoofd.


Mocht je vragen hebben, je bent altijd welkom om een mailtje te sturen.


Rimke Koper

AdemRuimte

Lichaamsgerichte Coaching en IFS



Pelvic Art door Trisha Thompson Adams

Bekken

 
 
 

Commentaires


bottom of page